Hoe het allemaal begon

Het is allemaal begonnen in 1995. In dat jaar besloot ik om voor mezelf te beginnen als freelance IT-trainer, gespecialiseerd in kantoorautomatisering. De jaren daarvoor had ik de nodige ervaring opgedaan als IT-trainer bij een advieskantoor dat samenwerkte met BULL Opleidingen Amsterdam. Ook had ik de domeinnaam smidt.nl al vastgelegd. Het was tijd voor een nieuw avontuur!

1995

De geboorte van Smidt Computer Opleidingen

Het eerste begin was klein en eenvoudig. Ik noemde mijn bedrijf Smidt Computer Opleidingen en startte vanuit een huurwoning in de stad Groningen.

Het was de tijd van old school pc’s met echte klassiekers: WordPerfect, Lotus 1-2-3, dBase en Plan Perfect. Deze retro software draaide op het besturingssysteem MS DOS, en van een grafische omgeving was bijna nog geen sprake.

In 1995 veroorzaakte Microsoft een aardverschuiving in softwareland door bijna gelijktijdig de grafische producten Windows 95 en Office 95 te lanceren. Misschien ken je hem nog wel: de Windows 95 Startknop-campagne met Start me up van de Rolling Stones. De nieuwe software van Microsoft zorgde voor een explosieve groei in de vraag naar software-trainingen. Het betekende een vliegende start voor mijn bedrijf.

1997

Onze eerste koopwoning wordt het nieuwe kantoor van Smidt Computer Opleidingen

1995-2000

In deze jaren heb ik door het hele land trainingen verzorgd bij de mooiste Nederlandse bedrijven, zorginstellingen en overheden. De trainingen gaf ik als freelance IT-trainer in opdracht van grote ICT-opleidingsbedrijven als:

  • Randstad Opleidingen
  • Computerij Opleidingen
  • Teelen Opleidingen
  • Triple P
  • Bureau Taal en Informatica (BTI)

Op die manier heb ik als IT-trainer heel wat grote Nederlandse bedrijven en overheden van dichtbij leren kennen. Bijvoorbeeld: AkzoNobel, NAM, Stork, Avebe, Van Gelder Papiergroep, Rabobank, Gemeente Emmen, Gemeente Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, V&D Hoofdkantoor, Aldel Delfzijl, Franciscus Gasthuis Rotterdam, KPMG, Defensie Amsterdam, Philips enzovoorts.

Het is logisch dat deze tijd bij die prachtige bedrijven me een grote schat aan ervaringen heeft opgeleverd. Tijdens de trainingen maakte ik namelijk kennis met werknemers uit alle lagen van de bedrijfsvoering, allemaal met hun unieke vaardigheden en inzichten. Bovendien gingen de trainingen in die tijd gepaard met een rondleiding op het bedrijf om kennis te maken met de bedrijfsprocessen en de prachtige producten. Ik pluk nog dagelijks de vruchten van die inspirerende periode!

1998

Teelen Kennismanagement geeft ons de opdracht om trainingsmateriaal te ontwikkelen voor Microsoft Project 98. Dit materiaal was op dat moment het enige volledig Nederlandstalige trainingsmateriaal in Nederland.

2000

Het jaar 2000 was een rampenjaar voor veel IT-opleiders: de internetzeepbel was namelijk geknapt! Dat betekende voor veel IT-opleiders dat ze hun biezen konden pakken. Smidt Computer Opleidingen kreeg daarentegen steeds meer eigen klanten, die hun trainingen rechtstreeks bij ons inkochten. Een paar klanten van het eerste uur waren een jeugdzorginstelling uit Drenthe (tegenwoordig Yorneo) en de Gemeente Emmen, de grootste gemeente in Drenthe.

Het werd duidelijk dat Smidt Computer Opleidingen meer smoel moest krijgen om te kunnen blijven groeien. Het begon met een naamsverandering: Smidt Computer Opleidingen veranderde in Smidt.nl. Jaren daarvoor had ik het domein al vastgelegd. Maar nu zag ook onze eerste website het levenslicht!

Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk een nieuwe huisstijl. Een professioneel reclamebureau voorzag in een compleet nieuwe vormgeving, inclusief brochure, briefpapier en visitekaartjes. Ik kwam overeen met jeugdzorg Drenthe dat ik vanuit hun IT-locatie in Papenvoort IT-trainingen mocht verzorgen van mijn bedrijf met de mooie, nieuwe naam: Smidt.nl.

2001

Om een Microsoft-systeembeheerder te worden, moest je een MCSE-traject volgen. Ik volgde zo’n traject, en na het behalen van bijna alle zeven modules, was ik de trotse bezitter van een MCSA-licentie. Met deze licentie op zak begon ik trainingen te geven voor systeembeheerders. Een van mijn passies en specialiteiten was het doorrekenen van de infrastructuur met IP-adressen.

2002

Door nieuwe wetgeving kwamen ik en zeven collega’s uit het noorden van het land op het idee om een trainerscollectief te vormen: de Flitz Groep. De insteek was dat we aan de nieuwe wetgeving zouden voldoen door ons vanuit de groep te laten inhuren. Helaas waren de meningen hierover verdeeld en na hectische gesprekken viel het collectief al gauw weer uiteen. Wel heb ik met de meeste collega’s uit dit collectief tot op heden goed contact. In 2018 resulteerde dit goede contact in de overname van BBTI uit Hoogezand.

2005

In 2005 verhuisden we naar de Hertenlaan 35 in Assen. Daarmee was onze eerste eigen trainingslocatie een feit. Smidt.nl vestigde zich op de begane grond van ons woonhuis en ons kantoor bood accommodatie aan kleinschalige trainingsgroepen.

2008

Terwijl de financiële crisis op zijn hoogtepunt was, werd ik veel gevraagd om ICT-omscholingstrajecten voor volwassenen te begeleiden. We besloten onze huisstijl opnieuw aan te passen en het drukwerk te vervangen. Onze vernieuwde website werd in die tijd ook steeds belangrijker.
In 2008 vierden we ook het 12½-jarig bestaan van Smidt.nl. Op de foto zie je mij samen met mijn dochter, die in die jaren regelmatig trainingen voor mij verzorgde.

2009

In dit jaar kochten we een vakantieappartement in Spanje. Het idee was aanvankelijk om dit appartement zoveel mogelijk te verhuren en eventueel een verhuursite te bouwen. Een verhuursite is er nooit gekomen. Maar het appartement is altijd gebleven.

2013

Niet alle jaren ging het Smidt.nl voor de wind. 2013 was het slechtste jaar uit de geschiedenis van Smidt Kennisprovider. Met pijn en moeite is het gelukt om break-even te draaien, maar dat betekende wel zo’n tien maanden non-stop werken zonder vakantie te nemen. Ondanks deze hectische maanden lukte het me dat jaar om mijn kennis te verdiepen met een Prince2 Foundation Certificaat. Alles om bij te blijven!

2014

Dit jaar was de start van een mooie samenwerking met Westhaghe Training & Advies uit Amsterdam. Smidt.nl gaat fungeren als vestiging Noord en verzorgt trainingen vanuit onze trainingslocatie in Assen. Daarnaast ontwikkelen we voor Westhaghe Training & Advies Excel-lesmateriaal op drie verschillende niveaus. De samenwerking met deze partner eindigt in 2018.

2015

Takties uit Assen bouwt een nieuwe website voor Smidt.nl. Hiermee wordt de site geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO) en gemakkelijk toegankelijk gemaakt voor alle devices, zoals smartphones en tablets. Daarnaast verzorgt Takties alle posts op social media en online advertenties.

2018

Smidt.nl neemt opleidingsbureau BBTI uit Hoogezand over en neemt de trainingszaal in gebruik aan de Werfkade 10 in Hoogezand.

2019

De trainingszaal aan de Werdkade 10 in Hoogezand wordt gesloten. BBTI krijgt in plaats daarvan een nieuwe website (www.bbti.nl). Daarnaast starten we met een mobiel trainingslokaal waarmee we op locatie bij bedrijven trainingen kunnen verzorgen.