• Alle kennis van Microsoft Office

  • Gedreven trainers en ontwikkelaars

  • 1
  • 2

In het onderstaande voorbeeld zie je dat de tabel met de kolomtitels begint bij cel C4, daar staat het veld ‘Datum waarneming’. Wanneer je nu met je cursor naar beneden scrolt, wil je dat de eerste vier rijen in beeld blijven staan, daarnaast wil je dat de eerste twee kolommen blijven staan wanneer je naar rechts scrolt.

Thermometers

Deze tip is van toepassing op de nieuwere Excel versies 2013 en 2016!

Op internet vinden we diverse Excel voorbeelden en sjablonen van zogenaamde thermometer grafieken. In alle voorbeelden die ik kon vinden, wordt er gebruik gemaakt van SmartArt om de bol van de thermometer te maken. Als je dan meer thermometers naast elkaar maakt, wordt het bewerkelijker. Bovendien staat de SmartArt bol los van de grafiek. Zodra je de grafiek verplaatst of de breedte verandert, gaat de bol niet mee.

In mijn voorbeeld heb ik de bol gemaakt met behulp van een lijngrafiek met markeringen. Van de markering kun je dan een bol maken. Deze bol kun je opblazen. En klaar is kees. Je kunt dan probleemloos het aantal thermometers opvoeren en de grafiek groter en kleiner maken.

Legenda op maat maken

Wanneer je een microsoft project planning afdrukt wordt er altijd een uitgebreide legenda getoond. Dat is niet altijd nodig of gewenst. Onderstaand een bestaande legenda met hierin o.a. de Handmatige taak.

Een bestaande bijlage aanpassen en doorsturen

Krijg je wel eens een bijlage in je Postvak waarin je een kleine aanpassing wilt maken om vervolgens weer door te sturen. Bewaar je dan deze bijlage ergens op je schijf, maakt dan de wijziging en voegt deze vervolgens weer in als ‘gewijzigde’ bijlage bij het door te sturen bericht? Het kan ook anders.

Een keuzelijst in een werkblad maken

De lijst zelf wordt verzameld op een apart tabblad met bijvoorbeeld de naam VARIABELEN. Aan iedere lijst die je maakt geef je een label mee en de lijst krijgt ook de naam van dat label.